מיתוסים בתזונה

אין כמעט תחום אחד בחיים שלא נוצרו בו מיתוסים, אולם מיתוסים שקשורים לתזונה עלולים להטעות ולהיות מסוכנים אם הם אינם נכונים, ולכן חשוב לבדוק כל מידע שמגיע אלינו לא דרך איש מקצוע.

להלן כמה מיתוסים והאמת או השקר שמאחוריהם:

ברזל מהמזון לא נספג

ברזל מהמזון נספג במידה יחסית מועטה. רק כ-10% מהברזל שאנחנו אוכלים במאכלים עם ברזל אכן נספג, אולם יש מקורות טובים יותר ופחות טובים מבחינת ספיגת הברזל בגוף.

ברזל שמקורו במאכלים עם ברזל מהחי כגון: בקר, הודו, עוף ודגים ובאיברים הפנימיים נספג טוב הרבה יותר מאשר ברזל שמקורו במאכלים עם ברזל מהצומח ממזונות כגון קטניות, דגנים, גרעינים וזרעים שונים כי בברזל שמקורו מהחי הברזל נמצא בצורה שנקראת "הם" (HEME) שהיא הצורה הכי זמינה לספיגה בגוף, ואילו בצומח יש רכיבים שמפריעים לספיגתו.

ניתן לשפר את ספיגתו של הברזל במאכלים עם ברזל בעזרת ויטמין C  שנמצא בכמות רבה בפירות הדר ובירקות כגון פלפל אדום.

מומלץ לצרוך מזונות עשירים חלבון

האמת שבתפריט מאוזן ומגוון צריך לצרוך בצורה מאוזנת מכל אבות המזון.  לחלבונים יצא שם טוב במיוחד בשנים האחרונות, אולם גם להם יש גבול של כמות מומלצת לאכילה.  באופן רגיל על החלבונים להוות כ- 15-20% מסך צריכת האנרגיה היומית.  זוהי כמות שקל יחסית להגיע אלייה, ואכן כמעט ואין בארץ שלנו מחסור בחלבון שאנשים צורכים.

מזונות עשירים בחלבון כיום מכילים תוספת של חלבון באופן מלאכותי והם מכילים כ-20-30 גר' חלבון ורב האנשים אינם זקוקים להם כדי להשיג את ההמלצות לצריכת חלבון היומית כי הם משיגים אותה באופן יחסית קל ופשוט מהמזון הטבעי.

הרכיב הכי חשוב בדגים הוא – אומגה 3 בדגים

אומגה 3 היא בהחלט חומצת השומן שנחקרה והוכחה בנוגע להכי הרבה תועלות בריאותיים שבראשם בריאות הלב, אולם קשה להגיד שאומגה 3 בדגים היא הכי חשובה כי קשה להשוות בין תועלות של הרכיבים השונים בדגים, היות וגם החלבונים והויטמינים והמינרלים שהם מכילים חשובים מאוד.

יחד עם זה זה נכון שקשה יותר להשיג אומגה 3 מהמזון כי היא לא נמצאת במזונות רבים. אמנם היא נמצאת גם במזונות מהצומח כגון זרעי פשתן אולם זאת שנחקרה במיוחד ותועלותייה הוכחו היא זאת שנמצאת בעיקר בדגים ולכן מקובל לחשוב לגבי אומגה 3 בדגים שהיא הרכיב התזונתי הכי חשוב בהם.

מגנזיום מונע כיווץ שרירים בלילה

תפקידו של מגנזיום בין השאר הוא להרפות את השרירים ולכן נקשר להקטנת כיווץ שרירים, אך האמת היא שמוכח יותר שכאשר יש מחסור במגנזיום, השרירים לא נרפים בצורה טבעית ונכונה ולכן עלול להיווצר כיווץ שלהם.
מחקרים אחרים יראו שזה לא סך המגנזיום שיש בגוף, אלא היחס בין המגנזיום לסידן שישפיע.
כך או כך, חשוב לצרוך גם מזון עשיר במגנזיום כגון ירקות, פירות, קטניות, ירקות ירוקי עלים, דגנים מלאים ובוטנים.

נשים בהריון צריכות לאכול בשביל שניים

אמנם בהריון מדובר ב"שניים ", אולם אם נשאר מציאותיים בקשר לגודל של אחד מהם (העובר) נהיה מוכרחים להודות באמת – מדובר רק באחד ו "עוד קצת" …

האמת המלאה היא שבהריון צריך תוספת אנרגיה של רק כ- 300 קלוריות יותר ממה האישה אכלה קודם לכן, בהנחה שאכלה יחסית מאוזן ולא סבלה מעודף משקל.  יחד עם זה חשוב במיוחד להקפיד שמחוץ לקלוריות, התפריט ישאר מאוזן ויכיל את כל אבות המזון באופן שיספק גם מספיק מינרלים כגון סידן וגם ברזל לנשים בהריון.

שתף
אזור ראשי, לקיצור דרך לחצ/י כפתור ALT + x