מה משפיע על מה ילדים אוכלים – יותר מהאוכל עצמו

הרבה הורים משקיעים מחשבה גדולה באוכל שהם מגישים לילדים. הם מחפשים רעיונות, בודקים ערכים תזונתיים ומנסים למצוא פתרונות יצירתיים. אבל למרות כל ההשקעה, לא פעם הילדים פשוט מסרבים לאכול. לאט לאט אנחנו מתחילים להבין שמשהו עמוק יותר משפיע על האכילה שלהם, מעבר למה שיש בצלחת.

ילדים לא אוכלים רק לפי טעם. הם אוכלים לפי תחושה, לפי הקשר, לפי החוויה סביב האוכל. אותה מנה יכולה להתקבל בהתלהבות ביום אחד ולהידחות לחלוטין ביום אחר. ולכן, כשמנסים להבין מה באמת משפיע, צריך להסתכל רחב יותר.

הקשר חשוב יותר מהרכיבים

ילדים מושפעים מאוד מהסביבה שבה מוגש האוכל. האווירה בבית, הטון של ההורה, הלחץ או הרוגע בזמן הארוחה. כל אלה יכולים להשפיע יותר מכל מתכון. גם הציפיות שאנחנו משדרים נכנסות לתמונה. כשילד מרגיש שמצפים ממנו לאכול, זה עלול לעורר התנגדות.
למשל, גם אם רצינו להכין קציצות טונה אפויות, שנראות על הנייר פתרון מצוין, אנחנו לא יכולים להיות בטוחים כמובן שהילד יאכל אותן כי לא משנה מה האוכל שנכין אם האכילה מלווה בלחץ או בתחושת מבחן, הסיכוי לסירוב עולה. לעומת זאת, אם אותה מנה מוגשת באווירה רגועה, בלי דרמה, היא יכולה להתקבל אחרת לגמרי.
גם האופן שבו מציגים את האוכל משפיע. לא רק מה מגישים אלא איך מגישים. צבעים, צורה, גודל המנה. כל אלה יוצרים חוויה שלמה שמשפיעה על הנכונות של הילד לנסות.

מרקם וטעם הם רק חלק מהסיפור

מרקם וטעם כן חשובים, אבל הם לא עומדים לבד. הם משתלבים בתוך חוויה רחבה יותר. ועדיין, יש מקום להבין איך להתאים אותם כדי להקל על ילדים להתחבר לאוכל.
למשל אם רוצים לדעת איך להכין קציצות טונה במרקם רך במיוחד עבור פעוטות כדי להתאים להם אותן, אז אפשר להוסיף מרכיבים שמרככים את התערובת כמו ירק מגורר דק מאוד, מעט שמן או ביצה נוספת. גם טחינה של התערובת יכולה לעזור. אבל חשוב לזכור שהמרקם הוא רק חלק מהעניין. אם הפעוט מרגיש לחץ או חוסר נוחות, גם המרקם המושלם לא יספיק.
עוד שאלה נפוצה היא איזה ירקות אפשר להוסיף לקציצות טונה ככה שילדים בררנים לא ירגישו?
אפשר לשלב ירקות כמו קישוא מגורר, גזר דק מאוד או אפילו כרובית מבושלת וטחון. כשהירקות משתלבים בצורה חלקה בתערובת, הם פחות בולטים בטעם ובמרקם. אבל גם כאן, מעבר לטכניקה, חשוב לא להפוך את האוכל לעניין של הסתרה אלא של חשיפה הדרגתית ונעימה.

הדרך שבה אנחנו פועלים משנה את התוצאה

הרבה פעמים הורים מחפשים פתרון דרך מתכון. למשל חיפוש של מתכון לקציצות טונה בתנור מתוך תקווה שזה יהיה הפתרון שיגרום לילד לאכול. אבל גם המתכון הטוב ביותר לא יעבוד אם הדרך שבה מגישים אותו לא מתאימה לילד.
לפעמים גם אם נשנה את שיטת ההכנה נוכל לשנות את הטעם. למשל אם במקום לעשות את קציצות טונה לילדים בתנור נעשה אותם בנינג'ה גריל, התוצאה יכולה להיות שונה.
אבל כל עוד לא נשנה את כל האווירה, הסביבה והחוויה שבהם הילד אוכל אותם, הסיכוי שהוא יאכל אותם לא יגדל בשום צורת הכנה שנשקיע.
ואם אתם תוהים בכ"ז איך אפשר להכין קציצות טונה אפויות במכשיר נינג'ה גריל?
זה פשוט מאוד. מערבבים טונה מסוננת, ביצה, פירורי לחם ותיבול, יוצרים קציצות ומניחים בסלסלה משומנת קלות. מפעילים על תוכנית אפייה או צלייה כ־180 מעלות לכ־8–10 דקות, הופכים באמצע עד הזהבה אחידה.

רק חשוב לזכור שבסופו של דבר, מה שמשפיע על מה ילדים אוכלים הוא לא רק האוכל עצמו אלא כל מה שמסביבו. היחסים, האווירה, החוויה והתחושה הפנימית של הילד. כשמבינים את זה, אפשר להתחיל לשנות דברים בצורה עדינה יותר, כזו שמכבדת את הילד ולא רק מנסה לשנות את הצלחת.

שתף