דג טונה

זהו אחד הדגים הפופולריים ביותר בישראל כדגי מאכל. במכולת, במרכול או במעדניות הנבחרות, אנחנו מוצאים אותו בעיקר בקופסאות שימורים קומפקטיות, אך הוא נמכר גם בצורתו הטריה או הקפואה. אנחנו אוהבים אותו בפשטידות, בכריכים, בסלטים טריים ובעוד אין ספור צורות אחרות, אפילו על פיצה משולשת וחמה. אבל מה אנחנו באמת יודעים על דג טונה הטעים? אם אתם סקרנים לדעת המון עובדות מסקרנות, מעניינות ואפילו מפתיעות, קבלו את מבוקשכם.

כמה סוגים שונים שוחים להם באוקיינוסים

קודם כל, כדאי לדעת שמדובר בדג של מים עמוקים, אוקיינוסים וימים. לא נהוג לגדלו בבריכות, התברר שזה לא כל כך מעשי מכל מיני סיבות. מלבד זאת, אנחנו רגילים לחשוב על טונה בתור מין אחד של דג אבל זה לא נכון. למעשה מדובר על משפחה לא קטנה של דגים. יש האומרים שקיימים 6 מינים של דג מאכל חשוב זה ויש אומרים שיש אפילו 8 או יותר מינים. בנוסף, אולי תופתעו לדעת שיש עוד לא מעט מינים נוספים שנחשבים ל"דמויי טונה". אז בפעם הבאה שתכינו פשטידת טונה קלה לאירוח או תוסיפו אותה לסלט עלים ירוק ועסיסי, זכרו שמדובר על חבר אחד מתוך משפחה שלמה ועניפה.

דג גדול השוכן לו בקופסאות קטנות

מעט מאוד אנשים יניחו שדג זה נחשב לגדול למדי. אם נשאל פה ושם אנשים ברחוב עד כמה גדול הוא כאשר הוא שוחה לו לכאן ולשם באוקיינוס תקבלו תשובות כמו: שהוא גודל של מקרל או אולי בגודל כמו של קרפיון. אפשר להאשים בכך ככל הנראה את הקופסאות הקטנות שבהן נהוג לשווק טונה, אבל עובדה היא כי המציאות למעשה הפוכה לחלוטין. מדובר באחד מהדגים הגדולים והוא יכול להגיע למשקל של מאות קילוגרמים! מדי פעם ניצודים להקות גדולות כאשר בתוכן ניתן למצוא פרטים ששוקלים אפילו יותר מטונה שלימה! את תבקשו משלושה שחקני כדורסל גבוהים לעמוד האחד על כתפיו של האחר, תקבלו מושג מה על האורך של הדגים העצומים הללו. שיאן הגודל שנרשם עד היום ארוך בערך כמו אוטובוס ואף למעלה מכך, יותר מ-20 מטרים, ואין כאן הגזמה.

דג בריא יותר מכפי שחשבתם

דגים מומלצים מאוד לצריכה, למבוגרים ולילדים. באופן ברור, זהו אחד המאכלים הבריאים יותר מכפי שמקובל להעריך. בין היתר, תמצאו בפנים המון דברים טובים כגון חלבון, אומגה 3, ויטמינים ומרכיבים חיוניים נוספים כמו b12, b6, סלניום, זרחן, ניאצין, אשלגן, ברזל. מלבד העובדה שמדובר על מאכל בריא, מזין וטעים, הוא גם מכיל מרכיבים נוגדי חמצון ומעכבי הזדקנות, הוא מסייע למלחמה במחלות לב, שומר על המוח צעיר, טוב לעיניים, לתפקוד הבלוטות ועוד. אז בפעם הבאה שיתחשק לכם להכין משהו טעים ובריא בשבילכם, לאורחים או בשביל הילדים, תוכלו לנסות לחמניות ממולאות בטונה. זו מנה יפה לעין, מלאה בטעם ומוסיפה המון בריאות.

דג שבנוי בשביל לשרוד

דגים גדולים נחשבים למעדן עבור הטורפים שחיים להם בים. לכאורה, הטונה מספקת מה שנקרא טרף קל, אולם למעשה ההפך הוא הנכון. מסתבר כי חלק גדול מהמינים של דג זה מצוידים במנגנונים שמקשים על אויביהם לתפוס אותם. הם לא רק מגיעים למהירויות גבוהות הרבה יותר מכל שחיין אנושי אלא גם מצוידים במנגנונים נוספים ששומרים עליהם. לדוגמא, ישנם מינים אשר מלמעלה צבעם כחול, בעוד שמלמטה הצבע העיקרי הוא לבן. כלומר, מבחינת הטורפים היא משתלב היטב עם צבעו הכחול של הים מצד אחד ועם הצבע הבהיר יותר של הקרקעית, מצד שני.

דג אלוף בצלילה

קרקעית האוקיינוסים יכולה להגיע לעומקים מדהימים, שאליהם אף אדם ואפילו אף צוללת לא יכולים לחדור. ישנם דגים שמסוגלים לחיות בעיקר בקרבת פני המים. אחרים יכולים לחיות קרוב מאוד לקרקעית. אבל כשאתם מכינים פשטידת טונה זיכרו זאת: זהו הדג שמסוגל להשתלב בטווח עצום של עומקים. הוא יכול בקלות לשחות קרוב לפני המים, אם הוא רוצה להימלט מטורפים. יחד עם זאת, הוא גם יכול לצלול לעומק מדהים של שניים ואפילו שלושה קילומטרים. לחץ המים בעומקים כאלה עצום אבל ללהקות הגדולות אין שום בעיה להגיע לשם, למשל בחיפוש אחר מזון או בזמן נדידה.

מה משותף בין דגים ליהודים

יהודים, בארץ או בגולה, מחבבים עד מאוד מאכלי דגים בכלל. אולם מסתבר שכאשר אתם פותחים את קופסת השימורים של הדג האהוב, תוכלו למצוא קשר משותף בינו לבין העם היהודי. סקרנים לדעת הכיצד? כידוע, במהלך ההיסטוריה קיבלו היהודים את התואר העם הנודד, אך לא רק היהודי הנודד הגיע לכל מקום בעולם כמעט. גם הדג שעליו אנו מדברים נחשב לנודד. אפשר למצוא את המינים השונים נודדים אפילו מרחקים עצומים ללא קושי. בין היתר, אפשר למצוא אותם בהמון ימים ואוקיינוסים – אם זה הים התיכון ואם זה הים השחור, אם זה חופי אוסטרליה ואם אלו חופי יפן, האוקיינוס האטלנטי ועוד.

מהי תוחלת החיים הממוצעת

חוקרים מעריכים כי הטונה יכולה להאריך ימים באופן מפתיע. אם נניח לדג לשחות להנאתו בים, מבלי לתפסו ברשת ואם הוא יצליח להימלט מטורפים כמו כרישים, הוא יכול להגיע לגיל של יותר מ-20 שנה. אומרים שחלק מהקשישים שבהם אף הגיעו לגיל הרבה יותר מבוגר מזה (כמעט כפול).

שתף
אזור ראשי, לקיצור דרך לחצ/י כפתור ALT + x