איך שומרים על תזונה נכונה בפסח בלי להתפשר על ההנאה?

חג הפסח הוא חג של חירות, משפחתיות, וזיכרונות קולינריים חזקים – אבל גם תקופה לא פשוטה למי שמנסה לשמור על אורח חיים בריא. המעבר החד מתפריט עשיר בלחם, דגנים ודייסות – אל עולם שבו מצות משתלטות על הצלחת – עלול להשפיע על תחושת השובע, בריאות מערכת העיכול ואפילו על רמות האנרגיה. אבל אל דאגה: עם מעט מודעות ותכנון, אפשר לעבור את החג בצורה בריאה, טעימה ומזינה.

הבסיס הוא להבין שלא מדובר באיסור מוחלט על מאכלים אהובים, אלא בהזדמנות להכיר מזונות חדשים, להתנסות במתכונים יצירתיים ולחזור אל המטבח הביתי. בחירה נכונה של חומרי גלם ושמירה על איזון תזונתי גם בתוך מגבלות החג – היא המפתח.

מאכלים מסורתיים בגרסה משודרגת ובריאה

קציצות, חריימה, גפילטע פיש, מרק עוף עם קניידלעך – כל אלה הם חלק בלתי נפרד משולחן הסדר וארוחות החג. החדשות הטובות הן שלא צריך לוותר עליהם כדי לשמור על הבריאות, אלא רק להכניס בהם שינויים קטנים.

כך למשל, ניתן להכין קציצות טונה אפויות במקום מטוגנות, להוסיף להן עשבי תיבול, בצל, ביצה וכף קמח מצה או קמח שקדים – ולקבל מנה עשירה בטעם, דלה בשומן ומתאימה לחג. אפשר גם לגוון עם בישול דג טונה שלם בתנור עם ירקות שורש, לימון ושום – ולקבל מנת חלבון רזה, מזינה ומשביעה.

בזמן החג, כשהקטניות אינן בתפריט של רוב האוכלים לפי המנהג האשכנזי, כדאי לשים דגש על מזונות עשירים בחלבון ממקורות אחרים – כמו ביצים, דגים, עוף, בשר רזה ומוצרי חלב. החלבון חשוב במיוחד לשמירה על תחושת שובע, על מסת השריר ולתחושת ערנות לאורך היום.

ואם כבר מדברים על אנרגיה – לא כדאי לשכוח גם את הוויטמינים החיוניים. פסח הוא זמן מעולה לשלב בתפריט ירקות טריים ומבושלים, ולא לשכוח גם עלים ירוקים וביצים – שהן בין המזונות העשירים ב- B 12  שחשובות במיוחד לתפקוד מערכת העצבים והדם.

איך מתמודדים עם המצה?

המצה היא הסמל הבולט ביותר של פסח, אבל היא גם מאתגרת את מערכת העיכול ולא תמיד תורמת לתחושת שובע. מצות עשויות מקמח לבן ללא סיבים, ולכן גורמות לרבים לתחושת נפיחות או עצירות.
הפתרון? לצרוך אותן במידה, ולשלב לצדן ירקות טריים, שומנים טובים (כמו אבוקדו או טחינה), וחלבונים – כך שנקבל ארוחה מאוזנת ומשביעה.

לדוגמה, במקום סנדוויץ' ממצה עם ממרח שוקולד, נסו להכין "טוסט מצה" עם אבוקדו וביצה קשה, או עם גבינה וירקות. אם אתם בוחרים לאכול ארוחת בוקר קלה – יוגורט עם פירות חתוכים ושקדים יכול להוות תחליף נפלא ומרענן. מומלץ גם לשתות הרבה מים לאורך היום – כדי למנוע התייבשות ולסייע לפעילות תקינה של מערכת העיכול.

לילדים (וגם למבוגרים) שרגילים לדגני בוקר או כריכים לבית הספר, אפשר להכין מבעוד מועד קופסאות עם ירקות חתוכים, פירות יבשים טבעיים, ביצים קשות או חטיפי אנרגיה ביתיים – וכך לשמור על שגרת אכילה מסודרת, גם בחול המועד.

בסופו של דבר, פסח הוא זמן של חופש – אבל זה לא אומר חופש מוחלט מהקשבה לגוף שלנו. בריאות מתחילה במודעות, ובחג כמו פסח – היא נמדדת לא רק במה שאנחנו נמנעים ממנו, אלא במה שאנחנו בוחרים להכניס לצלחת.

שמירה על תזונה נכונה בפסח לא חייבת להיות משימה קשה. עם יצירתיות, תכנון מוקדם וקצת סבלנות – אפשר ליהנות מכל ביס, להרגיש טוב עם עצמנו, ולחגוג חירות אמיתית גם בגוף במיוחד עם מחליטים גם לצאת החוצה ולהיות פעילים הרבה יותר.  המזג אוויר בתקופה הזאת יכול מאוד לעודד את החשק לבלות בחוץ.

חג שמח ובריא!

שתף